decembrie 2, 2014 Blog, Consultanta, TVA 0 Comments

Regim TVA. Cum procedam pentru refacturare costuri aferente chiriasului?

Refacturarea unor costuri presupune urmarea unei proceduri standard, modalitatea urmand sa fie prezentata si de noi prin cele de mai jos. Pornim, asadar, de la cazul unei firme (X) care primeste de la o alta societate (Y), neplatitoare de TVA, factura cu servicii intretinere instalatii gaz in fiecare luna (120 lei, suma facturata fara TVA).

Firma X refactureaza 5% din contravaloarea acestei sume firmei Z care este chirias, astfel ca vom stabili daca X refactureaza catre Z cu TVA.

Conform normelor de aplicare a art. 137 din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat.

CHELTUIELILE ACCESORII nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.

In concluzie consideram ca acest cost este o cheltuiala accesorie si regimul TVA aplicat la refacturare este acelasi cu cel aplicat operatiunii de inchiriere.

EXCEPTIE face cazul in care acest cost este stipulat distinct in contractul de inchiriere
 ca nefiind parte componenta a pretului de inchiriere si poate fi considerat drept o suma achitata in numele si in contul chiriasului. In acest caz se aplica structura de comisionar iar refacturarea se va face cu TVA 24%.

Share: